Een parel is een hard, rond voorwerp dat door bepaalde weekdieren wordt gemaakt, en dat opgevist of gekweekt wordt om als sieraad te dienen.
De glans van parels hangt van de reflectie en de breking van het licht in de doorzichtige lagen af. Naarmate de laagjes dunner en talrijker zijn, is de glans fijner.
Zoetwater parels worden gekweekt in mossels in diverse kwekerijen in Japan en China. De zoetwaterparels hebben een aantal natuurlijke kleuren afhankelijk van de soort. Zo zijn er van nature witte, zalmroze, lavendelkleurige, paars-blauw, en groenachtige zoetwaterparels. Afwijkende zoetwaterparels zijn behandeld om de kleur te verkrijgen. Dit kan door een techniek met laser of met een verftechniek welke de verf in onderste parelmoerlaagjes laat hechten zodat de kleur niet van de parel af kan slijten
Tahiti parels (Pinctada margarita)
In Frans Polynesië worden al eeuwen deze zwarte zoutwaterparels gevonden. De bevolking echter dook vroeger naar de parels voor het gebruik van het parelmoer uit de schelp. Er werden sieraden van gemaakt en het werd gebruikt als geld. Ook werd veel parelmoer uit de Zuidzeeschelpen in de 18e en 19e eeuw verscheept naar Europa waar er boordenknoopjes en andere versieringen van werden gemaakt.
Tahitiparels zijn de enige natuurlijk zwarte parels (al zit er altijd wel een grijs- bruin, of groentint in). Alle andere zwarte parels zijn kunstmatig op kleur gebracht.
Zuidzee parels (Pinctada maxima)
Wat Zuidzee parels genoemd worden zijn eigenlijk twee varianten van dezelfde oesterfamilie. Met name de ‘silverlipped’en de ‘goldlipped’ Pinctada Maxima. De zilverrandoester wordt gebruikt aan de noordwestelijke kust van Australië, Indonesië, Filipijnen Thailand en Burma. Deze oester vormt witte en zilvergrijze parels. De oesters kunnen zeer groot worden, wel zo’n 30 cm in doorsnede. Hierdoor kunnen er gemakkelijk grote parels ontstaan, tot maximaal 20 mm.
De goudkleurige gekweekte parels van de goudrandoester zijn op dit moment erg populair. De goudrandoester komt veel voor op de Filipijnen. De kleur loopt van Champagne naar warm goud. De goudrandoester is kleiner dan de zilverrandoester en produceert daardoor kleinere parels dan de zilveren variant.
Er komen relatief weinig goudkleurige gekweekte parels op de markt zo’n 250.000 per jaar