My Web Page

Hello everybody!

Translate this page:

Sieraden dateren.

019/02/2018.

Het is niet altijd eenvoudig om sieraden te dateren. Je komt met zekerheid  dicht in de buurt van een goede datering als het sieraad is gemerkt met een jaarletter en/of een meesterteken. Het is de keurmeester die de jaarletter in edelmetalen (zoals goud, zilver, platina) inslaat. De letter  geeft dus aan in welk jaar het edelmetalen voorwerp werd gekeurd. Dat wil echter niet altijd zeggen dat het voorwerp in dat jaar ook vervaardigd is: een edelsmid kan het sieraad bijvoorbeeld jaren laten liggen, voordat het wordt gekeurd. Het is in ieder geval niet nà dat jaar vervaardigd.

Na het opheffen van de gilden, in 1798, is het gebruik van jaarletters ontstaan. Daarvóór hanteerde elk goud- en zilversmidsgilde een eigen jaarletter. Naar Frans voorbeeld  werd het keuren en stempelen van goud en zilver onder het Koninkrijk Holland genationaliseerd. Lodewijk Napoleon vervaardigde hiervoor per 1 juli 1807  een wet waardoor er belasting moest worden betaald over goud en zilver. Sinds 1807 worden er dus landelijke jaarletters gebruikt. Elk jaar kreeg  sinds die tijd een eigen letter van het alfabet, waarbij de J wordt overgeslagen. Om verwarring tussen letters te voorkomen (bijvoorbeeld tussen de M en de W) wordt er linksboven dat soort letter een klein streepje geplaatst, zodat je zeker weet dat de M een M is en geen W.

Als een sieraad geen jaarletter heeft omdat het niet van edelmetaal is gemaakt, of omdat de jaarletter versleten is, of verdwenen na vermaken, kunnen portretten, advertenties, en vergelijkingen met sieraden uit musea uitkomst bieden. Ook zijn er in elk tijdperk bepaalde materialen, ontwerpen,  een bepaald sieraad of een bepaalde vorm en grootte populair. Als een kapsel dat de oren bedekte  populair was, zijn  er weinig oorbellen overgebleven uit die tijd. Kortom, bij het volgen van de mode kom je ook al een heel eind in de buurt van een  juiste datering.

Keurtekens goud.

In Nederland is 14 karaat goud het meest voorkomend bij gouden sieraden. 14 karaat betekend dat het uit 14/24e deel goud bestaat. In procenten gezien is dat 58,5%. In 14 karaat sieraden staat daarom ook een stempel met het getal 585. Dat betekent dus eigenlijk het goudgehalte in duizendsten. Hier naast ziet u de officiële keurtekens van 14, 18, 20 en 22 karaat goud. Deze keurtekens zijn in Nederland officieel en zijn gewaarborgd door de EWN (Edelmetaal Waarborg Nederland)

Keurtekens zilver.

Ook zilver is in Nederland officieel gekeurd met keurtekens. Ook bestaat er in zilver een verschil in gehaltes. Eerste, tweede en derde gehalte zilver. In procenten is dat 92,5, 83,5 en 80% zilver. Sterling zilver is ook een bekende benaming voor zilver. Sterling zilver is het zelfde als eerste gehalte zilver. 925/1000e ofwel 92,5% zilver. Hier naast ziet u de officiële Nederlandse keurtekens.

8,9 en 10 karaat goud.

In Nederland wordt 8 en 9 en 10 karaat goud niet verkocht bij een juwelier en er is daarom ook geen officieel keurteken voor. Toch bezitten veel mensen 8 ,9 en 10 karaat goud. 8,9 en 10 Karaat goud is vaak gekeurd met een getal.  8 Karaat is vaak gestempeld met het getal 333. 9 Karaat is vaak gestempeld met het getal 375. Daarnaast is er ook nog 10 karaat goud. 10 Karaat goud is gestempeld met het getal 10 k.