Edelstenen zijn zeldzame gesteenten.

Edelstenen kunnen in vele verschillende vormen geslepen worden. Het basisonderscheid wordt gemaakt tussen Cabochon, waarbij de edelsteen in een bolle vorm wordt geslepen, en gefacetteerd, waarbij het oppervlak van de edelsteen wordt geslepen in verschillende facetten. Bij het slijpen kijkt men naar verschillende eigenschappen van de steen, waaronder de kleur, kleurverdeling, insluitsels, speciale lichteffecten, dispersie en breuk- en slijvlakken. Zo worden ze verwerkt tot Halskettingen, Oorbellen,Ringen, armbanden en vele andere sieraden.
In de 18 eeuw en begin 19 eeuw was het mode om Sieraden te maken waarin iemands naam of initialen verwerkt waren. Bij de keuze van de edelstenen liet men zich leiden door de eerste letter van de naam van de edelsteen, en zo ontstond het Edelstenenalfabet. Ook werden er gedurende de negentiende eeuw soortgelijke achrosticonsieraden gemaakt waarbij sentimenten in edelstenen werden uitgedrukt. Meest bekend is de Engelse (Regard'-Ring), een verlovingsring waarbij het woord (Regard) (Hoogachting) gevormd werd door de edelstenen Robijn (Ruby), Smaragd (Emerald), Granaat (Garnet), Amethyst, Diamant (Diamond). Bekijk ons aanbod!

Enkele van de meest bekende Edelstenen, die u ook in mijn Sieraden zitten, vindt u hieronder:

Amethist (Licht tot donker violet)

Bekendste steen uit de kwartsgroep. Al bekend sinds de Egyptenaren. In de middeleeuwen een geliefde steen voor kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders.

Aquamarijn (Blauw)
Veel voorkomend mineraal uit o.a. Brazilie, Madagascar, Mexico en de Verenigde Staten. In de middeleeuwen gebruikt voor de versiering van de maagd Maria.

Citrien (Geel)
Afgeleid van ‘Citrus’ vanwege de gele kleur. Ondanks zeldzaamheid niet een heel waardevolle steen.

Diamant (kleurloos, wit, grijs, zwart, blauw, bruin, geel, oranje, roze, rood, paars, groen)
Naam betekent ‘onverslaanbaar’ in het Grieks. Al sinds 2500 v Chr. werd de zeldzaamheid en schoonheid van deze steen onderkend. Hierdoor ook verbonden met diverse legenden en magische krachten.

Granaat (Rood, bruinrood, violetrood, roze, groen, geelgroen, zwartbruin, zwart, kleurloos)
Naam afkomstig van Latijnse Granatus, dat verwijst naar de granaatappel. Komt in diverse varianten voor, en is in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt niet altijd rood van kleur.

Lapis Lazuli (Azuurblauw)
Sinds de oudheid een geliefde steen, die bijv. bij de Egyptenaren in het masker van Toetanchamon is verwerkt. In gemalen vorm gebruikt in de schilderkunst voor de kleur Ultramarijn.

Opaal (Wit, geel, rood, bruin of blauw)
In de oudheid aanvankelijk gebruikt voor de vervaardiging van primitieve werktuigen, later ook voor siervoorwerpen. Er komen verschillende vormen van Edel opaal en gewone opaal voor.

Robijn (Rood)
Afgeleid van het Latijnse woord voor Rood. Geliefd bij de oude Egyptenaren, Romeinen en Grieken, en zelfs in de Bijbel als waardevolle steen onderkend.

Saffier (Blauw, violet, blauwviolet, groen, geel)
Vanwege grote schoonheid sinds lange tijd het symbool voor rijkdom. Hierdoor ook zeer kostbaar.

Smaragd (Groen)
Deze steen is vaak troebel als gevolg van insluitsels (inclusies). Hoe helderder de steen, hoe hoger de prijs. ’Koning van de edelstenen’

Turkoois (Blauw, groenblauw, appelgroen, lichtbruin)
Half edelsteen. Vernoemd naar Turkije, het land dat deze steen doorvoerde voordat het Europa voor het eerst bereikte.

Keurmerk webwinkel