Synthetische edelstenen.


Behalve door de natuur gevormde edelstenen bestaan er sinds het einde van de 19e eeuw ook  synthetische edelstenen. Deze edelstenen zijn kunstmatig gemaakt en hebben dezelfde chemische en natuurkundige eigenschappen als de natuurlijke edelstenen.

Tegenwoordig kan men alle edelstenen kunstmatig, namaken. Deze edelstenen lijken zeer goed op natuurlijke edelstenen, ook wat betreft hun kristalstructuur, de chemische samenstelling en de fysische eigenschappen. Sinds de jaren 50 bestaan er ook synthetische edelstenen die helemaal geen natuurlijk voorbeeld hebben. Ze hebben echter bijzondere optische eigenschappen en worden vooral gebruikt als vervangers van diamant. De synthetisch samengestelde edelstenen worden niet tot de imitaties gerekend, maar worden naast de natuurlijke edelstenen als een afzonderlijke groep beschouwd. In de handel moeten ze steeds als synthetisch worden benoemd. Voor de leek is het bijna onmogelijk om onderscheid te maken tussen synthetische en natuurlijke edelstenen. Zelfs de vakman heeft er vaak problemen mee. Soms kan alleen met speciale apparatuur worden uitgemaakt of een steen echt of synthetisch is.

Omdat edelstenen zo geliefd zijn vanwege hun kleuren, zijn er ook methoden ontwikkeld om minder fraaie kleuren te verbeteren of volledig te veranderen. Door verhitten (het zogenaamde branden), bestralen met Röntgen- of radiumstralen en sinds kort ook beschieting met elementaire deeltjes kunnen de kleuren van mineralen natuurgetrouw veredeld worden.

Keurmerk webwinkel